Sabtu, 19 Januari 2013

Baulu Pecak

Bahan - bahan
10 biji telur B
1 cawan beras pulut - disangai dan kisar halus kemudian diayak..d jadikan tepung...
1 st baking powder
gula merah

cara:
1. telur diputar sampai putih dan pekat.
2. masukkan baking powder.
3. masukkan tepung yang telah dikisar tadi sedikit demi sedikit.
4. sementara itu, jerangkan kukusan dengan acuan yang telah disapu minyak.
5. masukkan adunan ke dalam acuan dan kukus.
6. anggaran dikukus adalah lebih kurang 45 minit atau dicucuk dan tak melekat, dah masak lah tu..

Nak makan kuih nya harus lah direndam dahulu di dalam air gula melaka. Jadi buatlah air gula melaka. Sejukkan. Kemudian kuih yang sudah masak dan sejuk, di potong anggaran setengah inci atau 3/4 inci. Kemudian direndam dalam air gula.

0 komentar:

Posting Komentar

Breaking News
Loading...
Quick Message
Press Esc to close
Copyright © 2013 Blog Hendra All Right Reserved