Sabtu, 19 Januari 2013

Kapurung

Bahan2:
ayam, ambil dadanya, dibakar sedikit, potong kecil.
Sayur-sayuran - kangkung(syur ikut citarasa)
jantung pisang diiris halus(klu mau la).
kacang panjang dipotong-potong.
jagung.

Cara2:
1. Didihkan air panas, masukkan semua sayuran dan ayam, rebus sampai masak.
2. Sementara itu, siapkan tepung kanji (sagu) Tepung kanji anggaran 1 gelas,dicairkan dengan air 2 gelas, kacau sampai rata.
3. Didihkan air panas dankemudian masukan ke cairan tepung tadi,kacau sampai rata semua, pas2 buat bulat2 mcm dodol ya.
4. letak tepung yg mcm dodol td d tempat air bersih(masak).
5. Kalau sayur dan ayam sudah masak, jgn lupa matikan api ya...nnt tebakar plak semua 2 hehehe....,
kemudian, masukan la perencah td ke dalam sayur n ayam yg d masak td...
6.Setelah sayur dan ayam sudah masak, sekali lg matikan api...jgn lupa, kacau hingga rata.
7.selepas syur n ayam sdh d campur dgn perencah...kacau hingga rata...sdh d bagi tau d atas x paham2 lg bah....susah!!!!.... pas2 masukan tepung yg mcm dodol td ke dalam bekas sayur n ayam td.....errrrmmmm....Siap dihidangkan.

0 komentar:

Posting Komentar

Breaking News
Loading...
Quick Message
Press Esc to close
Copyright © 2013 Blog Hendra All Right Reserved