Sabtu, 19 Januari 2013

Tapai

Bahan & Cara pembuatannya:

* 1 kg beras pulut
* 1/2 biji ragi- ditumbuk halus
* daun pisang @ daun getah @ daun keladi kalau tak ada bekas plastik pun boleh

Cara-cara

1. tanak pulut. untuk tanak pulut supaya tak lembek ialah sukat dulu pulut dengan cawan dan kira bilangannya jika 5 cawan pulut maka air juga mesti 5 cawan
2. apabila dah masak masukkan pulut dalam dulang dan rata2kan
3. tunggu sejuk dahulu, barulah ayakkan ragi diserata permukaan pulut tadi, kemudian terbalikkan pulut dan ayakkan ragi dipermukaan yang belum kena,
4. setelah semua bahagian kena ragi, bungkuslah dengan daun pisang, peram 2 hari

0 komentar:

Posting Komentar

Breaking News
Loading...
Quick Message
Press Esc to close
Copyright © 2013 Blog Hendra All Right Reserved