Sabtu, 19 Januari 2013

BUJABUK

Bahan-bahan ( Ni Resipi Utk 2kg Daging )
• 2 kg Daging (Btg Pinang @ Topside) Direbus Empuk
• 400 gram Cili Kering
• 2 labu Bawang Merah Besar
• 5 ulas Bawang Putih
• 4 cm Lengkuas
• 2.5 cm Halia
• 4 - 5 btg Serai
• 150 gram Ketumbar (pandai2 agak)
• 150 gram Jintan Manis (pandai2 agak)
• 250 gram Gula Merah @ Gula Perang @ Gula Putih
• 1 bj Kelapa (perah jd santan pekat)
• Jus Asam Jawa
• 50 gram Kerisik

1. Bahan2 nih blend sekali dgn Bwg Besar,Bwg Putih,Ketumbar Dan Jintan (yg dah digoreng tanpa minyak)
2. Kemudian tumis bhn2 yg dah blend td (agak2 minyak ya...jgn terlebih plak)
3. Masukkan Gula Merah dan kerisik tu td
4. Masukkan Jus Asam Jawa (agak2 rasanya)
5. Masukkan Santan pekat
6. Goreng Tumisan kita tuh sampai pecah minyak (but jgn masukkan dulu daging k..)..nih gambar masa dier dah pecah minyak ....
7. Tunggu sampai garing tumisan kita ...mcm gambar sebelah ni .....
8. Ambil daging yg kita dah carik2 (daging ni dah "diangin2kan" ...utk kering kan lebih2an air rebusan tu.....
9. tutup api tumisan kita tuh ...dan masukkan daging yg kita dah anginkan tuh ...
10. Kacau sampai rata .......baru bukak api balik ...tp gunakan api yg kecil ..kat sini kesabaran memainkan peranan yg penting...kalau melekat2 "JGN TAMBAH MINYAK!!!"...masukkan sedikit air je...
11. Dan kacau lah sampai betul kering dan garing ...kacau jgn berketul2 pastikan kita gunakan api yg betul2 kecil ...jgn gatal2 tangan nak besarkan api....
12. And resipi ni boleh tahan sehingga 8 bulan jika ditutup dan diletakkan di tempat yg kering ... Tahan setahun jika diletak dalam peti ais...Dan pantang kalau dihinggap lalat... Sepanjang pembuatan serunding ni kena ingat ..jgn sampai dihinggap lalat

0 komentar:

Posting Komentar

Breaking News
Loading...
Quick Message
Press Esc to close
Copyright © 2013 Blog Hendra All Right Reserved